неделя, 25 февруари 2018 г.

Вербувана - тежка, но задължителна

Две седмици се опитвам да напиша едно достоверно ревю на една доста тежка, но задължителна за младите момичета, според мен книга. Направих й видео ревю, което не харесах и изтрих. После направих ново видео, което вече е качено в Youtube. И после в главата ми се появиха и най-ясните думи за описанието на историята на Вербувана. И с малко търпение ето го и ревюто на тази първа история написана от Стефани Евгениева.
Вербувана е първият роман на Стефани Евгениева, изд. Фабрика за книги.
Стефи е по известна в Booktube пространството със своя книжен канал Stef's Library.
Вербувана разказва историята на 18-годишната Оливия, която в желанието си да избяга от домашния тормоз в България, става жертва на сладките думи на един непознат от интернет, който й обещава една красива арабска приказка. Нейната наивност и желание за сигурност я превръщат в жертва на млад екстремист. Без да се замисля много тя заминава за "Ислямска държава". По време на пътуването си обаче, малко преди да напусне пределите на България, Оливия среща Крум. И тук вече тяхната история започва. Повечето хора биха нарекли това "любов от пръв поглед". После озовавайки се вече в Ракка, столицата на "Ислямска държава", Оливия разбира в какво се е забъркала. И сега сама в непозната земя Оливия трябва да направи само едно нещо - да оцелее.
Историята е написана в стил дневник / блог. От една страна имаме дневника на Крум, а от друга блогът на Оливия - izcheznah.com. По време на историята нейният достъп до интернет е доста ограничен и Оливия продължава историята си чрез записки. Обикновено не ми допада главните герои да са и разказвачи в историята, но за някои истории това е най-правилният подход.
Първото нещо, което ми направи впечатление определено е невероятната наивност на главната героиня. В началото ми беше трудно да повярвам, че би могло да има девойка, която ще се остави така лесно да я баламоса някакъв непознат от интернет, когото никога не е срещала. Все пак авторката се опитва да обясни поведението й с проблемите у дома - непрекъснатия тормоз от страна на родителите й.
Прочетох книгата за около три дни. Тя е по-малко от 200 страници, но просто имаше прекалено тежки моменти описани вътре, които буквално ме караха да я отделя на страна. Животинското отношение към жените, описано в тази книга, за съжаление не е измишльотина. Абонирана съм за канала на Стефи и не съм изненадана, че книгата й е с подобна тематика, а когато прочетох, че е защитила и дипломна работа на тема"Обвързаност на религията и тероризма. Психологически аспекти на религиозния екстремизъм", вече знаех, че тази история не е написана просто така.
Един от основните изводи, за всяко едно младо момиче, което ще прочете тази книга със сигурност е "Опичайте си акъла!", т.е. МИСЛЕТЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар