неделя, 26 ноември 2017 г.

It's Finally Fall Tag

Бях тагната от милата Рали от Rose Red's World Blog да направя така наречения есенен книжен таг. За първи път видях този таг в Youtube канала на Jesse The Reader и първоначално не бях ентусиазирана да го направя. Но не мога да откажа на Рали, след като ме тагна.
И да започваме.
1. През есента въздухът е свеж и чист. Назови книга, която те кара да се чувстваш сякаш си в нея.
Наскоро прочетох Фенка на Рейнбоу Роуъл и наистина имах чувството, че съм пренесена в книгата. Може би преди 10 години щях да се преоткрия от части в Кат.
2. Природата е красива... но умираща. Назови книга, която е написана красиво, но в същото време е изключително тъжна и тежка.
Тук изборът ми е Стършел на Етел Лилиан Войнич. По препоръка на Рали се сдобих с тази книга и я прочетох. Едвам си удържах сълзите, докато четях последните две глави. Има си и отделно ревю в блога.

3. Есен е и е време за училище. Назови нехудожествена книга, която те е научила на нещо.
Малко преди да навляза в тийнейджърските години, имах една поредица от зелени енциклопедии, която много си харесвах. Уви, не помня на кое издателство бяха, но намерих няколко снимки на някои от книжките.
4. За да ни е топличко, трябва да прекарваме време с хората, които обичаме. Назови семейство от книга, от което би искал/а да си част.
Имам два избора за тази категория. Първият е сем. Уизли разбира се. Не мисля, че има човек, който не би искал да е част от това семейство. А и наскоро прочетох първата книга за Хари Потър (най-накрая!). Само Пърси ме дразни. И вторият ми избор е сем. Бенет от Гордост и Предразсъдъци. Знам, че ви звучи малко странно, но си имам основателна причина за това. Първо искам да кажа на г-н Бенет най-накрая да се вземе в ръце и да се погрижи за дъщерите си. Второ - искам да кажа на г-жа Бенет, че е безмозъчна кокошка. Трето - ще е приятно да си комуникирам с Елизабет и Джейн. Чак е чудно, че с такава рода са толкова свестни. Може и Мери, и тя не е лоша. И накрая - бих искала да издърпам ушите на Кити и Лидия. В заключение: Искам да набия малко акъл в главите им.
5. Разноцветни листа се трупат на земята. Покажи ни купчина от разноцветни гръбчета на книги.
Съжалявам, но нямам такива. А и да имам, са много малко.

6. Есента е идеалното време за разказване на приказки до камината. Назови книга, в която някой разказва приказка/история.
И тук съм се спряла на две книги. Първата е Моята Прекрасна Книжарничка на Петра Хартлиб. Не е точно приказка, но авторката споделя една прелестна история за това колко е трудно да осъществиш мечтата си и напук на всички трудности някак успяваш. И вторият ми избор е Бабо, разкажи ми спомен на Ивинела Самуилова. В тази книга, главната героиня непрекъснато слуша интересните истории, които има да й разкаже баба Жива.
7. Нощите стават все по-тъмни. Назови мрачно и плашещо четиво.
Не съм чела ужаси досега. Просто не съм имала голям достъп до тях или не съм била привлечена. Но Рали тук ми препоръча да прочета Сияние на Стивън Кинг и мисля отново да й се доверя.

8. Дните стават все по-студени. Назови кратката стопляща сърцето книга, която може да те сгрее в един дъждовен и студен ден.
Това четиво е май повече за пролетта, но се спирам на Синият Замък (The Blue Castle) на Л.М. Монтгомъри (по-известна е в България с Анн от Зелените покриви). За съжаление книгата не е издавана на български. Аз я прочетох на английски през Kindle. Синият Замък разказва историята на Валанси, която на 28-я си рожден ден решава да започне да живее живота си както тя сметне за добре без да се съобразява с мнението на семейството си и обществото.
9. Есента идва отново всяка година. Назови любима книга, към която обичаш да се връщаш и би искала скоро да препрочетеш.
Гордост и Предразсъдъци на Джейн Остин. Мисля си през 2018 г. да препрочета някои книги и тази ще е първата. А и не мисля, че има човек,който да не обича Гордост и Предразсъдъци.
10. Есента е перфектното време за уютни вечери вкъщи, сгушени с книга. Сподели любимите си "аксесоари" по време на четене.
Задължително трябва да имам до себе си топла чаша чай или кафе. Но любимият ми "аксесоар" за четене е Кари. Звучи смешно, но когато се настаня да чета, Кари идва при мен и се настанява в скута ми и не мърда от там.
Ха, оказа се, че този таг е интересен.
Оставям тага отворен за всеки, който иска да го направи. Имате още време. Астрономическата зима още не е дошла. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар